Controle bouwlocaties door inspectie SZW

De Inspectie SZW gaat in mei kleine bouwlocaties inspecteren, of ze wel aan de veiligheidseisen voldoen die worden gesteld. Jaarlijks gebeuren er nog altijd veel ongelukken op bouwterreinen. Ieder jaar komen daarbij gemiddeld zo’n 5 mensen door om het leven. Nog eens tientallen anderen houden er blijvend letsel aan over.

Aandacht

Verschillende onderzoeken brachten naar voren dat er bij sommige bedrijven de laatste tijd minder aandacht is voor veiligheid. Veel mensen overlijden nog ieder jaar aan de gevolgen van hun werk. Door Veiligheidstrainingen collectief aan te bieden proberen sommige bedrijven hier tegenin te gaan.

Binnensteden

De plaatsen die worden gecontroleerd in mei zullen vooral in binnensteden zijn. Het gaat hier om zowel nieuwbouw, verbouw, onderhoud als reparaties van aannemingsbedrijven maar ook schilders en installateurs. Ook wordt er gekeken naar bedrijven die zonnepanelen aanbrengen en onderhouden. in 2013 waren in deze branche ook vier doden te betreuren. Wanneer er onveilige situaties worden gevonden, kunnen er maatregelen worden afgedwongen. De werkzaamheden kunnen worden stilgelegd, maar ook boetes vallen onder de mogelijkheid.